Voorbeelden

Enkele voorbeelden van de audiofragmenten en de bijbehorende beelden.

Witte de With Shoarmazaak

...hier zat een shoarma zaak... daar kwamen die gasten van Eksit vaak wat eten... maar ook de Joegoslaven die hier in de buurt een pension hadden. Op een gegeven moment krijgt zo'n gozer met lang haar ruzie met zo'n joegoslaaf... over drugs ...die wil hem een kopstoot geven maar die hippie stapt net opzij...slaat die joegoslaaf zo met zijn voorhoofd op een spijker waar het bordje "gesloten" ophing.. Die jongens van Eksit wisten niet hoe snel ze weg moesten komen.
Beluister fragment Shoarmazaak 1.mp3

 

Naum Gabo voor de Bijenkorf

...ik heb me laten vertellen dat de kunstenaar van dit ding, een ouwe rus, gek was op duiven...Hij wilde in eerste instantie een dichte constructie maken waarin dan een hele grote duiventil zou komen... maar de winkeliers waren natuurlijk tegen... burgemeester van Walsum heeft het toen hoogst persoonlijk tegen gehouden.
Beluister fragment Naum Gabo 1. mp3

De Russisch-Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo, geboren in 1890 en overleden in 1977, behoorde tot de Russisch constructivisten. Naast beeldhouwer was hij ook: architect, theoreticus, leraar en verfent duivenmelker.
Gabo leefde in Munchen en Noorwegen tot aan het eind van de Russische revolutie, wanneer hij weer terug keert naar Rusland. In 1922 krijgt hij grote problemen met de Soviet Kunst ambtenaren en vertrekt naar Berlijn waar hij les gaat geven aan het Bauhaus, de befaamde kunstacademie. In 1957 bouwt hij voor de stad Rotterdam een monumentaal kunstwerk.
Beluister fragment Naum Gabo 2. mp3

Het kunstwerk is 26,2 meter hoog en de maximale breedtematen zijn 4,8 meter en 5,2 meter. Het werk bestaat uit vier stalen hoofdribben en vier stalen binnenribben, alle met vierkante doorsnede, die een kleinere "inner image" omsluiten. De hoofd- en binnenribben vormen vier schroefvlakken. Elk schroefvlak is begrensd door één hoofd- en één binnenrib. Deze zijn in het vlak gekoppeld met horizontale ronde staven. Het schroefvlak zelf is verder door gaas aangeduid (...)
Beluister fragment Naum Gabo 3. mp3

Meer voorbeelden

download zipbestand 4,1 MB