COLOFON & PARTNERS

De makers Hootchie Cootchie Mediacollectief
In de jaren negentig van de vorige eeuw werd Hootchie Cootchie bekend met de animatieserie Purno de Purno. Het collectief bestaat uit Michael Bas, Marcus Vlaar en Hans Wessels, die elkaar kennen sinds hun studietijd aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, nu de Willem de Kooning academie. Meteen na het behalen van het diploma volgden zij een opleiding aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdeling Beeld en Mediatechnologie. Het was hier dat zij in aanraking kwamen met video, computers en andere vormen van massa media. We hebben het over 1987, de computer doet zijn intrede. Op drie, voor het spelen van spellen bedoelde, Amgia 2000 computers produceren zij vier animatieseries voor de VPRO. Deze machines hadden een CPU met een kloksnelheid van maar liefst 7,14 MHZ en geen harddisk. De eerste series resulteerde in een bak van ongeveer 600 floppydisks, die elk een aantal seconden animatie bevatten. Maar de techniek schrijdt verder, internet ontstaat en de eerste vormen van interactiviteit behoren tot de mogelijkheden. Hootchie Cootchie ontwikkelt zich synchroon aan deze vernieuwingen. Als eerste in Nederland produceert zij samen met Valkieser de CD-I, "Tim en Beer".

Halverwege de jaren negentig doet Hootchie Cootchie werkelijk van alles. De groep produceerde tussen 1992 en 1999 ongeveer 5 uur animatie, 7 computergames, 2 stationcalls en een netstyling, 28 geanimeerde karakters voor cd-rom, 5 televisieleaders, 6 shockwavegames en een organizer, 12 screensavers, 4 formats voor tv-programma's, een paar vrachtwagenontwerpen, enkele T-shirts, een interactief museum, wat huisstijlen en een lifesaver. Allemaal hits en topproducten!

In 1999 besluit het drietal om naast Hootchie Cootchie twee andere bedrijven op te richten die zich meer richten op één onderdeel van de media. Boogiemen wordt een animatie productiemaatschappij en Ranj ontwikkelt computerspellen. Hootchie Cootchie blijft echter de paraplu waarin de meer onafhankelijke projecten kunnen worden gerealiseerd. In 2003 ontvangt Hootchie Cootchie de Waarderingsprijs Gezichtsbepalend. De provincie Zuid-Holland kent deze prijs tot en met 2005 drie keer toe aan een Zuid-Hollandse kunstenaar. Met deze prijs toont de provincie haar waardering voor de kwaliteit van een kunstenaar en zijn of haar bijdrage aan kunst en cultuur. Met de prijs wordt het project Codex Kodanski ontwikkeld. In 2003 won Hootchie Cootchie voor Codex Kodanski de Europrix. Sinds 2004 is Katja van der Sandt de "vierde Musketier" binnen Hootchie Cootchie.

Andere projecten van Hootchie Cootchie zijn Codex Delfshaven, verschillende audio routes voor Digital Playground, Beeldverhalen voor het Nederlands Fotomuseum en De Afrikaander en Transvaal Tapes.

 

Rotterdam Roots